BruiloftFoto

Hoe kies je een goede huwelijksfotograaf?

Het is niet altijd even makkelijk om een goede trouwfotograaf te kiezen. Je wil namelijk dat jouw grote dag perfect op foto wordt gezet zodat je jaren later nog kan nagenieten van je trouwfeest. Er zijn dan ook heel wat verschillende dingen waar je rekening mee moet houden zoals de prijs van de fotograaf, maar ook zijn of haar stijl, en natuurlijk hoe lang je op je foto’s zal moeten wachten en welke services er zoal zijn inbegrepen in het pakket.

Om jou te helpen bij het kiezen van de perfecte huwelijksfotograaf hebben we hier alvast enkele goede tips op een rijtje gezet.

Welke fotostijl zoek je?

Wanneer je op zoek bent naar een huwelijksfotograaf is het belangrijk dat je een fotograaf uitkiest wiens stijl je mooi of leuk vindt. Iedere fotograaf zal een eigen stijl hebben – van licht en luchtig naar zwaar en donker, van feeëriek naar eerder journalistisch, puur natuur of zwaar bewerkt.

Een eerste tip is dan ook om alvast wat huwelijksfoto’s op te zoeken die jij erg mooi vindt. Hiervoor kan je terecht op websites zoals Pinterest. Wanneer je een goed zicht hebt op wat voor huwelijksfoto’s je zoal leuk vindt kan je huwelijksfotografen beginnen zoeken op Wentsy. De meeste fotografen zullen een uitgebreid portfolio op hun pagina hebben staan. Indien je wat speciaals wilt of foto’s in een speciale en vooral unieke stijl zoekt kun je de fotograaf altijd even contacteren.

Deelt de fotograaf je visie?

Het is van groot belang dat de fotograaf en jij op dezelfde golflengte zitten. Deze fotograaf zal jou namelijk de hele dag door volgen en je wil natuurlijk niet dat de fotograaf grote of belangrijke en emotionele momenten mist. Het is vaak een goed idee om even voor de grote dag met de fotograaf af te spreken voor een kennismakingsgesprek. Een goede verstandhouding tussen jou en de fotograaf is onmisbaar en, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de cateraar of de bloemist, zal de fotograaf naast je staan tijdens enkele van de meest emotionele momenten van de dag. Hij of zij zal je zien in tijden van stress, hij of zij zal je zien huilen en zal je ook op foto moeten zetten tijdens de meest blije momenten van de dag. Je moet je met andere woorden goed voelen bij je fotograaf en er moet naast een goede verstandhouding ook een zekere graad van vertrouwen bestaan tussen jou en je fotograaf.

Wat is de prijs van de fotograaf?

Ook moet je natuurlijk even denken aan de vraagprijs van de trouwfotograaf. Je kan trouwfotografen vinden die foto’s komen maken aan €200 per dag, maar evengoed fotografen die hun camera niet boven halen voor minder dan €5000. De meeste professionele trouwfotografen vragen tussen de €1000 en €2000 euro per dag. Het is dan ook erg belangrijk om de prijzen van de fotografen met elkaar te vergelijken en eventueel een lijstje met back-up fotografen bij de hand te hebben indien de fotograaf die voor ogen had te duur is.

Nu, wat zal het grote verschil maken tussen een fotograaf die €200 rekent, en een fotograaf die €5000 neertelt? Wel meestal ligt het hem in de uitrusting van de fotograaf: hoe goed zijn de lenzen en de camera’s? Daarnaast zal het er ook vanaf hangen of jij je fotograaf vraagt om enkel foto’s te nemen of om je trouwfeest ook op video vast te leggen. Tot slot zal de prijs ook afhangen van de nabewerking. Het is echter belangrijk om te vermelden dat heel wat professionele fotografen geen foto’s willen afleveren zonder nabewerking omdat de foto’s in een RAW formaat genomen worden en de foto’s zonder nabewerking er nog steeds erg plat kunnen uitzien.

Hoeveel foto’s worden er afgeleverd?

Tot slot vraag je best ook even na hoeveel foto’s er op het eind van de rit afgeleverd worden. Heel wat huwelijksfotografen werken met pakketten. In ieder pakket zit een bepaald aantal afgeleverde foto’s. Dit kunnen er 20 zijn, maar evengoed ook 50, of 100 – of zelfs meer. Deze hoeveelheid zal vooral afhangen van de prijs die je betaalt. Nabewerking van foto’s kan namelijk heel wat tijd in beslag nemen.

Conclusie

Er komt heel wat kijken bij het uitkiezen van een goede huwelijksfotograaf. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de stijl van de fotograaf, maar evengoed ook aan het budget en het aantal foto’s dat wordt afgeleverd. Ook is het belangrijk dat jij je fotograaf vertrouwt en dat jullie op dezelfde golflengte zitten zodat hij of zij de mooiste momenten van je grote dag vast kan leggen op de gevoelige plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button